21 Декември 2015
"Свети Димитър Басарбовски"

цялостна реконструкция и обновяване на манастирския комплекс, дарение от екипът на Норд План ООД и много благочестиви миряни

Идеята за цялостна реконструкция и адаптация на Скален манастир „Свети Димитър Басарбовски” се заражда през есента на 2003 година. В много разговори и дискусии, тогавашният Игумен на манастира Архимандрит Емилиян и архитект Цвети Русинов, обосновават необходимостта от цялостна реконструкция и адаптация на манастирския комплекс. Водени от вярата в Бога и убедени в правилността и полезността на замислените и реализирани по-късно идеи, те със завидна упоритост и възрожденски плам реализират идеите си, увличайки успешно след себе си много родолюбиви последователи.
До този момент съществуваха скалната църква с двете килии, килиите на Игумена на манастира дядо Хрисант и битова сграда със стая, чардак и приемна, изградена след възстановяването на манастира през 1937 година.
Идеята за обновяване включва изграждането на нова църква, камбанария, две битови сгради и цялостно благоустрояване на манастирския двор.
Реализацията на тези мечти започва с изготвянето и одобряването на Подробен устройствен план с План за застрояване, съгласуван с Националния институт за паметници на културата и Община Русе. Като единствения действащ скален манастир в България, през 1973 година е обявен за паметник на културата. Всички планове и проекти са изготвени и дарени от творческия колектив на фирма Норд-план ООД с ръководител архитект Цвети Русинов.
Изготвените планове и проекти са одобрени от Епархийския съвет на Русенска Епархия и с благословията на Негово Високопреосвещенство Митрополит Неофит са наченати строителните работи.
Първата копка за изграждане на новата църква „Свето Преображение” е направена на 24 септември 2005 година, а за останалата част на манастирския комплекс – на 30 май 2007 година от Русенския Митрополит, бъдещ Патриарх на Българската Православна църква.
През 2004-2005 година със съдействието на Областния управител Румен Януаров и Директор Дирекция Държавна собственост Димитър Маринов е реализиран проект от Предприсъединителните фондове, включващ водозахранване, Посетителски скален център и санитарен възел.